Klinik Optimé

Kranio-Sakral Terapi

Kranio-sakral systemet består af kraniet, rygsøjlen, korsbenet og halebenet, inden i disse knogler er centralnervesystemet, som består af hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne.

Centralnervesystemet er med andre ord kroppens computer.

Udenom disse meget følsomme dele er der hjernevæske (cerebrospinalvæske), membraner, bindevæv og muskler.

Det er vigtigt for hjernens og kroppens funktion at Kranio-Sakral systemet fungerer optimalt, problemer i dette system kan stamme fra fødslen, en ulykke, slag i hovedet, ryggen, korsbenet eller et fald på halebenet.

Når der sker en ulykke eller systemet får et slag, kan kranieknoglerne forskubbe sig i forhold til hinanden og dette kan bevirke, at der opstår et asymmetrisk tryk i de 2 hjernehalvdele, så systemet ikke fungerer optimalt.

Stress er en kamp/flugt reaktion, som sætter krop og sind i en alarmtilstand for at imødegå en evt. farlig situation. Stress kan udover psykiske årsager også stamme fra allergi, sygdom, rygning eller for meget kaffe, fysisk stress kan give spændinger i vore kranie-sakral system, hvis den 10. Kranienerve bliver klemt mellem hovedet og nakken, kan der opstå stress.

Alle kranienerver har hver deres områder i kroppen og hovedet som de relaterer til, hvis der er spændinger i kranie-sakral systemet, kan kranienerverne blive hindret i deres funktion og give fysiske problemer.

Bidefunktionen

Kæben danner led med temporalknoglen. Hos de fleste mennesker er der forskel på højre og venstre side af ansigtet. Ved at afbalancerer knoglerne på højre og venstre side, har kæben bedre mulighed for at komme på plads.

Der kan også være problemer med overmunden, hvis der er spændinger i denne, er der måske ikke plads nok til at tænderne sidder pænt. Problemer med bidefunktionen kan give hovedpine relateret til tænderne, det kan også give stress eller spændinger efter tandlægebesøg, ved tandretning eller bøjler på tænderne.

Muskelspændinger

Mange har problemer med smerter og spændinger i deres muskler, skelet og /eller i leddene, de har ofte prøvet mange former for behandling, med uden effekt og får måske også at vide at de ”skal lære at leve med det”. Nogle af disse spændinger kan stamme fra kranio-sakral systemet.

De fleste spændinger i nakken og ryggen stammer fra muskler og knogler, men muskelspændinger og smerter i skelettet kan også opstå på grund af spændinger i bindevævet inde i hovedet og bindevævet omkring rygmarvsnerverne, som løber i passagerne inde i ryghvirvlerne. Ligesom alt andet bindevæv i kroppen, kan det dybereliggende bindevæv i kroppen blive spændt på grund af et fald, et slag, en ulykke, psykisk traume eller feber i forbindelse med en infektion.

Mennesker med spændinger i kranio-sakral systemet får ofte en korttidsforbedring efter massagebehandlinger, manipulation af knogler osv. Men det er typisk, at spændingen, smerterne eller hovedpinen vender tilbage.

Indlærings, motoriske og psykiske problemer

Kranio-sakral terapi bygger på den mest nænsomme berøringsteknik, filosofien er at kroppen er selvkorrigerende, og vil hvis den får de rigtige impulser rette sig selv, derfor er kranio-sakral terapi også meget velegnet til børn.

Fødslen er en naturlig proces, hvor kraniet bliver trykket sammen, dette tryk er nødvendigt for at få kranio-sakral systemet sat godt i gang, det kan dog forekomme at knoglerne i kraniet ikke kommer rigtigt på plads igen. Vi oplever også børn med har indlærings- eller motoriske problemer, hyperaktivitet og DAMP.

Hormonsystemet

Hypofysen er den kirtel, der kontrollerer mange af de andre kirtler i kroppen, hypofysen sidder i bunden af kraniet i nogle bindevævsmembraner.

Spændinger i membranerne kan nedsætte blodtilførslen til en del af kirtlen og skabe ubalance i produktionen af de hormoner, som regulerer andre kirtler i kroppen.

Ubalancer i hormonsystemet kan give problemer med overgangsalder, uregelmæssig menstruation, spontan abort, problemer med at blive gravid, migræne, hormonsvingninger og vægtproblemer.

Det sociale nervesystem

Når vi er i stand til at se vores medmennesker i øjnene, smile og lade ansigtet udtrykke det, vi føler og siger, så fungerer vores sociale nervesystem, derved vil vi også kunne påvirke vore omgivelser i positiv retning.

Har man været udsat for længere tidspres eller for fysisk eller psykisk chok, kan det give spændinger i det kranio-sakrale system, så det kan være meget gavnligt at få løsnet op for disse spændinger og få arbejdet med sit sociale nervesystem.

Hvordan foregår behandlingen

Du ligger på ryggen med tøjet på og nyder behandlingen.

På specielle steder på hoved, nakke, ryg og korsben anvender jeg et meget let 5 grams tryk og du vil opleve en dyb form for afslapning men samtidig er du bevidst om dine omgivelser.

Reaktionen på KST er meget forskellig for den enkelte klient, nogle bliver trætte og sløve efter behandlingen og andre får en masse ny energi.

Det er en god ide at drikke godt med vand efter behandlingen så affaldsstofferne kan blive skyllet ud.


Som eksamineret Kranio– Sakral terapeut

arbejder jeg blandt andet med:

· Funktionen i det centrale nervesystem

· Bidefunktionen og regulering tændernes placering i munden

· At forbedre hormonbalancen

· Indlæringsproblemer og ordblindhed hos børn og voksne

· Hjælpe med at løsne muskelspændinger og sætte knogler på plads

· Afhjælpe en piskesmældslæsion

· Forebygge og afhjælpe stress

· Kolikbørn

· Allergi

· Appetitløshed

· Astma

· Besvimelse

· Brystsmerter

· Depression

· Dårlig fordøjelse

· Manglende energi

· Glemsomhed

· Halsbrand

· Hjertebanken

· Hovedpine både spændings og migræne

· Hudproblemer

· Højt blodtryk

· Influenza

· Manglende interesse for livet

· Irritabilitet

· Koncentrationsbesvær

· Let til gråd

· Maveproblemer, mavesår

· Menstruationssmerter

· Nervøsitet

· Rastløshed

· Rygsmerter

· Sammenbidte kæber, skæren tænder

· Spændte og hårde muskler

· Svimmelhed

· Søvnløshed

· Irritabel tyktarm

· Ubestemt angst